منوی دوربین سونی و کار با آن | یک راهنمای جامع (بخش دوم)

منوی دوربین سونی و کار با آن | یک راهنمای جامع (بخش اول)

بخش دوم راهنمای جامع منوی دوربین سونی

در بخش اول این راهنمای جامع، با منوی فانکشن (Fn) و بخش شوتینگ منوی دوربین سونی آشنا شدیم. در بخش دوم این مطلب از وب‌سایت فلاشیران، به معرفی دیگر بخش‌های منو دوربین سونی می‌پردازیم. باید اشاره کرد که توضیحات ارائه‌شده در این مطلب، مطابق با منوی دوربین Sony a7 iv هستند. به همین خاطر ممکن است که برخی از قسمت‌های منو، با منوی دوربین شما تفاوت‌هایی داشته باشد. اما باید گفت که به‌طور کلی، تنظیمات منوی دوربین‌های مختلف شرکت سونی بسیار شبیه به یکدیگر هستند. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی (Exposure/color)

منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی (Exposure/color)

با تمام قسمت‌های منوی شوتینگ یا تصویربرداری دوربین سونی آشنا شدیم. حال باید به سراغ قسمت بعدی یعنی منو اکسپوژر/رنگ دوربین‌های سونی برویم. در این بخش شما می‌توانید نوردهی و رنگ تصاویر را بسته به سبک عکاسی یا فیلم‌برداری خود تنظیم کنید. در ادامه با تمام بخش‌های اکسپوژر/رنگ منوی دوربین‌های کمپانی سونی آشنا می‌شویم.

منوی اکسپوژر دوربین سونی

منوی اکسپوژر دوربین سونی

در منوی اکسپوژر دوربین سونی، شما سه گزینه حساسیت نوری (ISO)، محدودیت محدوده ISO، و حداقل ISO خودکار را مشاهده خواهید کرد. در گزینه اول، شما می‌توانید ایزو دوربین را بسته به شرایط نوری انتخاب کنید. گزینه بعدی مربوط به تعیین محدودیت برای تنظیم خودکار ایزو است. درواقع اگر ایزو دوربین شما به‌صورت خودکار تنظیم می‌شود، با انتخاب این گزینه می‌توانید برای آن محدودیت تنظیم کنید تا از محدوده تعیین‌شده عبور نکند.

قسمت اکسپوژر Comp

قسمت اکسپوژر Comp

در قسمت اکسپوژر Comp، شما به سه گزینه اکسپوژر Comp، راه‌اندازی اکسپوژر و تنظیم اکسپوژر دسترسی دارید. در این بخش شما می‌توانید محدوده اکسپوژر خودکار را تنظیم کرده و یا با استفاده از کلیدهای چرخان دوربین، اکسپوژر دوربین را تنظیم کنید.

قسمت مترینگ یا نورسنجی (Metering)

قسمت مترینگ یا نورسنجی (Metering)

در بخش نورسنجی، شما به چهار گزینه حالت نورسنجی، اولویت چهره، نورسنجی نقطه‌ای و شاتر AEL دسترسی دارید. در گزینه اول، شما می‌توانید نوع نورسنجی مورد نظر خود را از میان حالت‌های مختلف انتخاب کنید. از جمله این حالت‌ها می‌توان به نورسنجی استاندارد، نورسنجی تمام‌صفحه، نورسنجی مرکزی و مولتی اشاره کرد.

اگر شما نورسنجی مولتی را انتخاب کنید، می‌توانید گزینه بعدی که اولویت چهره در نورسنجی مولتی نام دارد را روشن یا خاموش کنید. با روشن کردن این گزینه، دوربین چهره‌های درون تصویر را تشخیص داده و مطابق با آن‌ها عمل نورسنجی را انجام خواهد داد. گزینه بعدی که تعیین نقطه نورسنجی نقطه‌ای نام دارد، به شما این امکان را می‌دهد که تعیین کنید تا نورسنجی نقطه‌ای چگونه انجام شود. شما می‌توانید نورسنجی نقطه‌ای را مطابق با مرکز تصویر یا بر اساس نقطه فوکوس انتخاب کنید. گزینه بعدی مربوط به قبل اکسپوژر است که می‌توانید آن را خاموش یا روشن کنید و یا روی حالت خودکار قرار دهید.

بخش فلاش منوی دوربین سونی

بخش فلاش منوی دوربین سونی

یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین بخش‌های منوی دوربین سونی، بخش تنظیمات فلاش است. در این بخش شما می‌توانید به تمام تنظیمات مربوط به فلاش دوربین دسترسی داشته باشید. گزینه اول مربوط به انتخاب حالت‌های فلاش است. با کلیک روی این گزینه می‌توانید از حالت‌های مختلف فلاش مانند آرام، پشت، فلاش کامل و … حالت مورد علاقه خود را انتخاب کنید. گزینه بعدی فلاش Comp نام دارد که در مواقعی که از TTL استفاده می‌کنید، کاربرد دارد.

بیشتر بخوانید:   راهنمای استفاده از لنزهای سونی | به جمع حرفه‌ای‌ها خوش آمدید

گزینه بعدی در بخش فلاش منوی دوربین سونی، مربوط به تنظیمات اکسپوژر فلاش است که در آن می‌توانید گزینه‌های نور محیط و فلاش یا تنها نور محیطی را انتخاب کنید. با کلیک روی گزینه بعدی یعنی فلاش بی‌سیم، می‌توانید قابلیت اتصال دوربین‌تان به فلاش‌های شرکت سونی را خاموش یا روشن کنید. گزینه بعدی مربوط به کاهش قرمزی چشم در صورت استفاده از فلاش است که نمونه آن در بسیاری از دوربین‌های عکاسی دیجیتال دیده می‌شود. در آخر نیز اگر می‌خواهید از انواع فلاش‌های اکسترنال استفاده کنید، باید روی گزینه راه‌اندازی فلاش اکسترنال کلیک کنید.

تنظیمات وایت بالانس در منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی

تنظیمات وایت بالانس در منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی

با کلیک روی گزینه اول در تنظیمات وایت بالانس در منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی، شما می‌توانید از میان ده‌ها گزینه پیش‌فرض، وایت بالانس مورد نظر خود را انتخاب کنید. از جمله این گزینه‌های پیش‌فرض می‌توان به سفید گرم، نور فلورسنت، هوای ابری، نور خورشید و … اشاره کرد. همچنین شما می‌توانید تا سه پریست را نیز به‌صورت پیش‌فرض در این قسمت قرار داده تا دیگر برای تنظیم وایت بالانس وقت زیادی صرف نکنید و صرفا پریست شخصی‌سازی شده خود را انتخاب کنید.

گزینه بعدی در منوی تنظیمات وایت بالانس منوی دوربین سونی، گزینه تنظیم اولویت وایت بالانس خودکار است. با کلیک روی این گزینه، شما می‌توانید سه حالت استاندارد، اولویت‌بندی بر اساس محیط و اولویت‌بندی بر اساس رنگ سفید را برای تنظیم خودکار وایت بالانس خود انتخاب کنید. گزینه آخر در این بخش نیز به قفل شاتر وایت بالانس خودکار تعلق دارد. با انتخاب این گزینه، شما می‌توانید قفل شاتر وایت بالانس خودکار را خاموش کرده و یا آن را روی حالت‌های عکاسی پیاپی یا نیمه فشار (با فشردن کلیک شاتر به شکل نصف، فعال می‌شود) قرار دهید.

قسمت رنگ/تناژ

قسمت رنگ/تناژ

در قسمت رنگ/تناژ از منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی، شما به گزینه‌های بسیار زیادی برای تنظیم رنگ تصاویر خود در دوربین دسترسی دارید. قسمت اول مربوط به تنظیمات بهینه‌ساز داینامیک رنج است. اگر با فرمت RAW یا خام عکاسی می‌کنید، شما باید این گزینه را خاموش کنید. از طرف دیگر اگر با فرمت JPEG عکاسی می‌کنید، این گزینه باید روشن باشد. گزینه بعدی مربوط به تنظیمات نگاه خلاقانه است که در بخش اول راهنمای جامع منوی دوربین سونی آن را به‌صورت کامل بررسی کردیم. این بخش را می‌توان یکی از کاربردی‌ترین قسمت‌های منوی دوربین‌های عکاسی سونی دانست که عکاسان و فیلم‌برداران با استفاده از آن می‌توانند کنترل کاملی روی تنظیمات دوربین خود داشته باشند.

باید اشاره کرد که در بخش نگاه خلاقانه، پریست‌ها یا حالت‌های پیش‌فرض زیادی در دسترس هستند که شما با انتخاب آن‌ها می‌توانید تصاویری بسیار خلاقانه ثبت کنید. یکی دیگر از میان‌برهای منوی Fn یعنی پروفایل تصویر نیز در این بخش در دسترس است که شما می‌توانید به‌صورت کامل از تنظیمات آن استفاده کنید. یک گزینه جذاب دیگر در منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی، گزینه افکت پوست شفاف است. با فعال کردن این گزینه، افکتی برای بهتر شدن شرایط پوست سوژه‌ها به تصویر اضافه می‌شود. این قابلیت در پرتره‌گرافی یا عکاسی مدلینگ بسیار کاربرد دارد. همچنین باید اشاره کرد که از این قابلیت تنها در صورتی می‌توان استفاده کرد که فرمت تصاویر شما JPEG باشد. سه درجه ضعیف، متوسط و قوی برای این افکت در نظر گرفته شده است.

بخش زبرا

بخش زبرا

یکی دیگر از بخش‌های منوی اکسپوژر/رنگ دوربین سونی، بخش زبرا است که برای جلوگیری از فرانوردهی یا فرونوردهی استفاده می‌شود. درباره این قسمت منوی دوربین سونی به‌صورت کامل در بخش اول راهنمای جامع وب‌سایت فلاشیران صحبت شده است.

بخش فوکوس AF/MF منوی دوربین سونی

بخش فوکوس AF/MF منوی دوربین سونی

یکی دیگر از مهم‌ترین بخش‌های منوی دوربین سونی، بخش فوکوس AF/MF است. در منوی فوکوس دوربین سونی شما می‌توانید تمام تنظیمات مربوط به فوکوس خودکار یا دستی دوربین خود را مشاهده و آن‌ها را تغییر دهید. عکاسان و فیلم‌برداران باید توجه ویژه‌ای به منوی فوکوس دوربین سونی داشته باشند. چرا که بدون فوکوس دقیق روی سوژه‌ها، امکان عکاسی یا فیلم‌برداری به‌صورت حرفه‌ای وجود ندارد. در ادامه با مهم‌ترین قسمت‌های بخش فوکوس AF/MF آشنا می‌شویم.

بیشتر بخوانید:   لنز E-Mount در سونی | تجهیزی برای افزایش کیفیت تصاویر دوربین‌های بدون آینه

بخش AF/MF

در بخش AF/MF شما به گزینه‌های بسیار زیادی برای تنظیم فوکوس خودکار و دستی دوربین سونی خود دسترسی دارید. در قسمت اول، شما می‌توانید حالت فوکوس دوربین‌تان را تنظیم کنید. از جمله حالت‌های قابل دسترس در این بخش می‌توان به فوکوس خودکار پیاپی، فوکوس خودکار تک عکس، فوکوس خودکار استاندارد و فوکوس دستی اشاره کرد. هر یک از این حالت‌های فوکوس خودکار بسته به سکانس، شرایط نوری و سوژه کاربرد مخصوص به خود را دارند.

بخش AF/MF

دیگر قسمت‌های بخش AF/MF منوی دوربین سونی عبارت‌اند از:

  • اولویت فوکوس در فوکوس خودکار تک عکس: در این بخش شما با سه گزینه فوکوس خودکار، رها کردن و بالانس روبه‌رو هستید که هر یک کارایی مخصوص به خود را دارند. شما باید بسته به شرایط عکاسی یا فیلم‌برداری، یکی از این گزینه‌ها را انتخاب کنید
  • اولویت فوکوس در فوکوس خودکار پیاپی: تنظیمات این بخش منوی فوکوس دوربین سونی با تنظیمات بخش اولویت فوکوس در فوکوس خودکار تک عکس مشابه هستند
  • حساسیت ردیابی فوکوس خودکار: در این بخش شما می‌توانید حساسیت ردیابی فوکوس خودکار دوربین‌تان را مشخص کنید. گزینه‌های در دسترس شما در این بخش 1 (قفل)، 2، 3 (استاندارد)، 4، 5 (پاسخگو) هستند. هرچه سوژه‌های شما ثابت‌تر و کم‌تعدادتر باشند، باید عدد پایین‌تری را برای حساسیت ردیابی فوکوس خودکار انتخاب کنید
  • نور فوکوس خودکار: در این بخش می‌توانید ایلومیناتور فوکوس خودکار را خاموش یا روشن کنید. با فعال کردن این گزینه، نوری قبل از فوکوس کردن به سمت سوژه پرتاب می‌شود تا دوربین بتواند به شکل دقیق‌تری روی سوژه فوکوس کند. درواقع این قابلیت در نور کم کاربرد دارد
  • نقش دیافراگم در فوکوس خودکار: در این بخش می‌توانید اولویت دیافراگم در فوکوس را بر اساس گزینه‌های اولویت با فوکوس، استاندارد و سکوت انتخاب کنید
  • شاتر و فوکوس خودکار: از طریق این گزینه می‌توانید کلید فوکوس را از روی کلید شاتر به کلید AF دوربین منتقل کنید

بخش ناحیه فوکوس

بخش ناحیه فوکوس

یکی دیگر از بخش‌های بسیار پیچیده و گسترده منوی فوکوس دوربین سونی، بخش ناحیه فوکوس است. در این بخش می‌توان به قسمت‌هایی مانند ناحیه فوکوس، محدودیت ناحیه فوکوس، رنگ ناحیه فوکوس و … دسترسی داشت. در ادامه با هر یک از این بخش‌های آشنا می‌شویم:

  • ناحیه فوکوس: برخلاف تصور، در گزینه ناحیه فوکوس، آپشن‌های زیادی دیده نمی‌شود. بلکه شما تنها می‌توانید ناحیه‌های فوکوس عریض، فوکوس نقطه‌ای تک عکس و ترکینگ نقطه‌ای را انتخاب کنید
  • محدودیت ناحیه فوکوس: از طریق این گزینه، شما می‌توانید برای ناحیه فوکوس دوربین خود محدودیت تعریف کنید. برای مثال، اگر می‌خواهید گوشه‌های تصویر در ناحیه فوکوس قرار نداشته باشند، شما می‌توانید به‌آسانی از طریق بخش محدودیت ناحیه منوی فوکوس دوربین سونی، این نواحی را حذف کنید
  • سوئیچ V/H ناحیه فوکوس خودکار: اگر شما زاویه دوربین خود را از افقی به عمودی و یا بالعکس تغییر دهید، این گزینه سیستم فوکوس را با موقعیت جدید تطبیق می‌دهد. به همین خاطر پیشنهاد می‌شود که همواره این گزینه را روشن نگه دارید. باید اشاره کرد که می‌توان از بین گزینه‌های تطبیق فوکوس خودکار یا گزینه تطبیق فوکوس خودکار + ناحیه فوکوس، یک گزینه را بسته به سبک عکاسی انتخاب کرد
  • رنگ ناحیه فوکوس: این گزینه یکی از کاربردی‌ترین گزینه‌های تنظیمات منو دوربین سونی به‌شمار می‌آید. با تنظیم رنگ ناحیه فوکوس (قرمز یا سفید)، شما می‌توانید نواحی که دارای فوکوس هستند را به‌صورت زنده از طریق نمایشگر تماشا کنید. این قابلیت در زمان فیلم‌برداری و عکاسی از برخی سوژه‌ها بسیار کاربردی است. از طرف دیگر، اگر از لنزهای آنالوگ روی دوربین خود استفاده می‌کنید، این قابلیت به شما کمک بسیاری خواهد کرد
  • تعیین ناحیه فوکوس خودکار: با استفاده از این قابلیت، شما می‌توانید یک ناحیه را از طریق نمایشگر دوربین انتخاب کرده و دوربین روی آن ناحیه فوکوس خواهد کرد. همچنین این ناحیه را در حافظه خود ذخیره می‌کند
بیشتر بخوانید:   راهنمای استفاده از لوازم جانبی لنز دوربین | نکاتی برای نگهداری و استفاده بهتر از لنزها

بخش فوکوس خودکار چهره/چشم

بخش فوکوس خودکار چهره/چشم

یکی دیگر از بخش‌های خاص منوی فوکوس دوربین سونی، بخش فوکوس خودکار چهره و چشم است. درواقع تمام دوربین‌های بدون آینه سونی از این بخش برخوردار هستند و می‌توانند با سرعت بسیار بالا، روی چشم یا چهره سوژه‌های انسانی یا حیوانی در سریع‌ترین زمان ممکن فوکوس کنند. این بخش نیز شامل گزینه‌های مختلفی می‌شود که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم:

  • اولویت چهره و چشم در فوکوس خودکار: در این بخش شما می‌توانید فوکوس خودکار روی چهره و چشم سوژه‌های انسانی و حیوانی را روشن کنید. درواقع با روشن کردن این گزینه، در زمان فوکوس خودکار، دوربین برای فوکوس روی چهره یا چشم سوژه‌ها اولویت خواهد داشت
  • تعیین سوژه فوکوس چشم و چهره: از طریق این گزینه، شما می‌توانید انتخاب کنید که از میان سوژه‌های انسانی، حیوانی یا پرندگان، فوکوس خودکار چشم و چهره روی کدام سوژه‌ها انجام شود. امکان تعبیه کلید میان‌بر برای تغییر سریع سوژه فوکوس چشم و چهره نیز وجود دارد
  • انتخاب چشم چپ یا راست: از طریق این گزینه شما می‌توانید انتخاب کنید که فوکوس خودکار چشم، روی چشم راست یا چپ سوژه انجام شود. همچنین امکان انتخاب خودکار نیز وجود دارد
  • نمایش فوکوس در نمایشگر: با فعال کردن این گزینه، فوکوس چهره یا چشم، در نمایشگر دوربین نمایش داده می‌شود و شما می‌توانید دقیقا مشاهده کنید که روی کدام قسمت سوژه فوکوس در حال انجام است
  • حافظه چهره: از طریق این گزینه، شما می‌توانید چندین چهره (مانند چهره افراد نزدیک) را به حافظه دوربین اضافه کنید. در این صورت، این چهره‌ها نسبت به چهره‌های دیگر برای فوکوس خودکار اولویت خواهند داشت

بخش دستیار فوکوس

بخش دستیار فوکوس

در بخش دستیار منوی فوکوس دوربین سونی، شما به 5 گزینه دسترسی خواهید داشت که عبارت‌اند از ذره‌بین خودکار در فوکوس دستی، ذره‌بین فوکوس، زمان ذره‌بین فوکوس، مقدار ذره‌بین فوکوس و فوکوس خودکار در ذره‌بین فوکوس. هر یک از این گزینه‌ها کاربرد مخصوص به خود را دارند و در نهایت باعث آسان‌تر شدن فرایند فوکوس می‌شوند. با انتخاب گزینه اول، ‌این قابلیت به عکاس یا فیلم‌بردار اجازه می‌دهد تا در سریع‌ترین زمان ممکن، به‌صورت دستی روی نقطه‌های مختلف فوکوس کند. برای این کار، در صورت انتخاب یک نقطه و سپس چرخش حلقه فوکوس دستی، دوربین عکاسی به‌صورت خودکار روی آن نقطه زوم می‌کند تا عکاس زوم دستی دقیقی داشته باشد.

بخش Peaking Display در قسمت فوکوس منوی دوربین سونی

بخش Peaking Display در قسمت فوکوس منوی دوربین سونی

بخش Peaking Display در منوی دوربین سونی، قسمتی است که با فعال کردن آن می‌توان نواحی فوکوس شده توسط دوربین را روی نمایشگر آن مشاهده کرد. در این بخش، شما به سه گزینه دسترسی دارید. با کلیک روی گزینه اول، شما می‌توانید قابلیت Peaking Display را خاموش یا روشن کنید. گزینه سوم مربوط به سطح Peaking  می‌شود که پیشنهاد می‌کنیم برای افزایش دقت، آن را روی حالت کم (Low) قرار دهید. گزینه آخر نیز مربوط به رنگ Peaking  است که شما بسته به سلیقه خود می‌توانید آن را تنظیم کنید.

در بخش سوم و چهارم راهنمای دوربین سونی، با دیگر قسمت‌ها آشنا می‌شوید

در بخش سوم و چهارم راهنمای دوربین سونی، با دیگر قسمت‌ها آشنا می‌شوید

در بخش دوم این راهنمای جامع، قسمت‌های اکسپوژر و فوکوس منو دوربین سونی را بررسی کردیم. آشنایی با این قسمت‌ها و عملکرد هر یک از آن‌ها به شما کمک می‌کند تا تنظیمات مناسب خود را روی دوربین‌تان اعمال کرده و در نتیجه تصاویر بسیار باکیفیت‌تر و زیباتری ثبت کنید. برای آشنایی کامل با منوی دوربین‌های عکاسی سونی، بخش سوم (منوی پخش و شبکه دوربین سونی) و بخش چهارم (منوی تنظیمات دوربین سونی) این راهنمای جامع را در وب‌سایت فلاشیران از دست ندهید.

همچنین شما می‌توانید انواع تجهیزات عکاسی مورد نیازتان از جمله دوربین‌های عکاسی سونی را از فروشگاه اینترنتی ما خریداری کنید.

ارسال دیدگاه