فرمت RAW در عکاسی چیست و چرا باید با این فرمت عکاسی کنید؟
فرمت RAW در عکاسی یک نوع فایل است که تمام اطلاعات تصویر را بدون فشردهسازی یا پردازش ذخیره میکند. این فرمت دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به آنها اشاره میکنم. با ما همراه باشید.
فرمت RAW؛ فرمتی ویژه در ثبت تصاویر
فرمت RAW نوعی فرمت فایل مخصوص عکاسی است که تصاویر را همانگونه که روی سنسور دوربین ضبط میشوند ذخیره میکند. برخلاف فرمتهای معمول تصویر (مثل JPEG) که در آنها تصاویر فشرده میشود و بسیاری از جزییات عکس از بین میرود، عکاسی در فرمت RAW با هیچگونه فشردهسازی همراه نیست. در نتیجه برای ویرایش عکس دست عکاس بسیار بازتر است و میتواند طبق سلیقه خود، عکس را پردازش و ویرایش کند.
بسیاری از دوربینها، حتی دوربینهای ساده و کوچک رایج، قابلیت عکاسی در این فرمت را دارند. دوربینهای عکاسی حرفهای نیز همگی دارای این قابلیت میباشند. از این فرمت گاهی اوقات به عنوان نگاتیو دیجیتال یاد میشود زیرا در عکاسی آنالوگ نیز نوار فیلم نگاتیو به عکاس آنالوگ کنترل بیشتری روی محتوای عکس و ویرایش آن میدهد.
مزایای عکاسی در فرمت RAW
فرمت RAW همانطور که اشاره شد نسبت به فرمتهای دیگر تصویر مزایای زیادی دارد و برای عکاسی حرفهای مناسبتر است. با عکاسی در این فرمت، عکاس میتواند تمام جزییات عکس مانند رنگ عکس، کنتراست، اکسپوژر و … را به سلیقه خود تنظیم و ویرایش کند، بدون اینکه از کیفیت عکس کاسته شود. در حالی در فرمتهای دیگر مانند JPEG عکس در خود دوربین کمی پردازش میشود و حجم آن با از بین بردن جزییاتی که از نظر نرمافزار نیازی به آنها نیست فشرده میشود. در ادامه با مزایای دیگر این فرمت نسبت به دیگر فرمتها آشنا میشویم.
با عکاسی در فرمت RAW تمام جزئیات عکس ضبط میشوند و بدون دستکاری دوربین برای ویرایش در دسترس قرار میگیرند. به عنوان مثال اکسپوژر و تعداد سطوح نوری (استاپهای نوری) عکس در فرمت RAW بین ۴۰۹۶ تا ۱۶۳۸۴ است. این در حالی است که فرمت JPEG تنها ۲۵۶ استاپ نوری را نشان میدهد. در نتیجه در فرمت RAW شما تنالیته نوری گستردهتری خواهید داشت. این تفاوت تاثیر چشمگیری در کیفیت نهایی عکس دارد. این استاپها یا سطوح روشنایی به شما فضای بیشتری برای دستکاری کنتراست، رنگ و میزان نور در عکس میدهد.
در بسیاری از موارد پیش میآید که با بهترین امکانات نورپردازی نیز عکس نهایی نیاز به اصلاح نور داشته باشد؛ برای مثال در سفرهای عکاسی و پروژه که عکاس با نور طبیعی کار میکند و ممکن است شرایط آب و هوایی به دلخواه عکاس پیش نرود. در اینجا مفهوم جبران نوردهی برای پاسخدهی به این مشکلات به وجود میآید و در این مواقع است که فرمت RAW میتواند کمبود یا مازاد نور تصویر را به دلیل اطلاعات و جزئیات نوری بیشتری که دارد بهراحتی جبران کند.
امکانات بالاتر در پردازش و ویرایش عکس
به دلیل ثبت دامنه گستردهتر از جزئیات تصویر و عدم دستکاری رنگ و نور آن شما برای پردازش و ویرایش عکس با فرمت RAW امکانات بیشتری دارید. به عنوان مثال یکی از پایههای اصلی هر عکس خوب، رنگهای حقیقی و وایت بالانس تصویر است. درصورتیکه عکاسی JPEG انجام دهید، تنظیمات وایت بالانس روی فایل نهایی شما به صورت خودکار ذخیره میشوند و تغییر آنها دشوار و محدود میشود. اما هنگام ویرایش عکسی که با فرمت RAW گرفته شود در نرمافزار Lightroom، شما به انواع ابزارهای شارپ کردن تصویر و کاهش نویزهای آن، تنظیم وایت بالانس و کنتراست و بسیاری از جزئیات دیگر دسترسی کامل دارید.
از دیگر مزایای استفاده از فرمت RAW ویرایش کمریسک آن است. در هنگام ویرایش این تصاویر شما هیچ تاثیری روی فایل اصلی نمیتوانید بگذارید و تنها در حال چینش ساختار نمایشی این فایل در فرمتهایی مثل TIFF و یا JPEG هستید؛ بنابراین تحت هیچ شرایطی فایل اصلی عکس شما آسیبی نمیبیند.
به دلیل اینکه فایل RAW تمامی جزئیات نوری و رنگی را برای شما ذخیره میکند و به آنها دسترسی دارید، در نهایت میتوانید در فایل خروجی خود نوع کالر اسپیس تصویر را نیز مشخص کنید. کالر اسپیس (Color Space) یا فرمت رنگبندی تصویر، چیزی که عموما آن را با دو زیرشاخه RGB و CMYK میشناسید در خروجی فرمت RAW قابل ویرایش است.
درصورتیکه عکس را برای استفاده دیجیتال بخواهید میتوانید از آن در مود RGB خروجی بگیرید که حتی در این مورد هم زیرشاخههایی برای انتخاب وجود دارند. برای چاپ عکس نیز میتوانید از فرمت CMYK استفاده کنید تا صحت رنگی بیشتر و کیفیت مناسبتری برای چاپ در اختیارتان باشد.
معایب عکاسی در فرمت RAW
معایب عکاسی در فرمت RAW چندان زیاد نیستند. مهمترین عیب آن را میتوان نیاز به پردازش و ویرایش هر عکس بهصورت جداگانه دانست. به دلیل حجم بالا و ساختار غیرنرمال این فرمت، نمایش آن در هر نرمافزار ممکن نیست و نمیتوان از آن به صورت دیجیتال و یا برای چاپ استفاده کرد.
معایب این فرمت محدود به موارد زیر هستند:
نیاز به پردازش قبل از استفاده
زمان بردن پردازش و ذخیره هر عکس در دوربین و کند کردن عملکرد آن
با وجود اینکه برخی فرمتهای RAW جهانیتر از سایرین هستند، اکثر تولیدکنندگان دوربین از فرمت اختصاصی خود استفاده میکنند. فرمت dng ادوبی نزدیکترین فرمتی است که بتوان از آن به عنوان فرمت جهانی RAW یاد کرد که میتوانید تمام فرمتهای اختصاصی را از طریق نرمافزار مخصوص به این فرمت تبدیل کنید.
برخی از دیگر فرمتهای اختصاصی تولیدکنندگان دوربین را در ادامه مشاهده میکنید:
کانن: CRW, CR2, CR3
فوجی: RAF
نیکون: NEF, NRW
پاناسونیک: RAW, RW2
سونی:ARW, SRF, SR2
این فایلها تصویر نمایشگرهای معمولی عکس قابل مشاهده نیستند. درصورتی که در این فرمتها عکس بگیرید باید ابتدا تصاویر را در نرمافزارهای مخصوص پردازش کنید و به فرمتهای فشرده و معمول عکس تبدیل کنید. از محبوبترین این نرمافزارها برای مشاهده و ویرایش تصاویر RAW میتوان به Adobe Lightroom اشاره کرد.
از نرمافزارهای دیگر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نرمافزار Capture Darktable
نرمافزار Affinity Photo
نرمافزار DxO PhotoLab
نرمافزار One
فرمت RAW؛ انتخاب عکاسان حرفهای
درصورتیکه عکاسی را به صورت جدی دنبال میکنید، آموختن کار با فرمت RAW برای شما ضروری است، زیرا این فرمت تقریبا تنها فرمت قابل قبول آژانسهای عکاسی و موسسات تبلیغاتی بزرگ است. البته گاهی اوقات حرفهایترین افراد نیز شات عکس با فرمت JPEG را ترجیح میدهند. اما این انتخاب بستگی به شرایط دارد و در بیشتر مواقع بهتر است که عکس با فرمت RAW ثبت شود. بنابراین باید بتوانید با فرمت RAW کار کنید و از آن خروجی مناسب بگیرید.
شما میتوانید دوربینهای حرفهای با قابلیت عکاسی در فرمت JPEG و همچنین RAW را از فروشگاه فلاشیران خریداری کنید. برای مشاهده مدلهای موجود و قیمتهای آنها میتوانید به دسته بندی تجهیزات عکاسی در منوی وبسایت فلاشیران مراجعه کنید.
سوالات متداول
فایل RAW با چه نرمافزاری قابل مشاهده است؟
یکی از بهترین نرمافزارها برای مشاهده فایلهای RAW نرمافزار Adobe Lightroom است.
پسوند فایل RAW چیست؟
فایلهای RAW پسوندهای متفاوتی مثل DNG، CRW، RAW، ARW و … دارند.
آیا به عنوان عکاس آماتور نیاز است عکاسی در این فرمت را یاد بگیرم؟
عکاسی در فرمت RAW مزایای بسیاری برای عکاسان حرفهای و همینطور عکاسان آماتور دارد. درصورتیکه عکسبرداری در این فرمت را یاد بگیرید میتوانید عکسهای بسیار جذابتری بگیرید.
از کجا دوربین با قابلیت عکسبرداری RAW تهیه کنم؟
اکثر دوربینهای رایج دستی و تمام دوربینهای حرفهای عکاسی قابلیت عکسبرداری RAW را دارند. برای مشاهده انواع مدلها روی منوی تجهیزات عکاسی و سپس دوربین عکاسی کلیک کنید.