خانه » وبلاگ » عکاسی و فیلمبرداری » اصطلاحات عکاسی » حساسیت ISO چیست و آیا با حساسیت سنسور دوربین تفاوت دارد؟
فهرست مطالب
Toggleحساسیت ISO چیست و Extended ISO چه کاربردی دارد؟
حساسیت ISO یکی از مهمترین تنظیمات دوربین است که میزان حساسیت سنسور دوربین به نور را تعیین میکند. با افزایش حساسیت ISO، دوربین میتواند در شرایط نوری کمتر هم عکسهایی با نوردهی مناسب ثبت کند. Extended ISO نیز یک ابزار قدرتمند است که میتواند به عکاسان کمک کند تا در شرایط نوری کم عکسهایی با نوردهی مناسب ثبت کنند. با این حال، استفاده از آن باید با احتیاط انجام شود تا از افزایش بیش از حد نویز تصویر جلوگیری شود.
حساسیت ISO؛ عاملی تعیین کننده در کیفیت عکاسی
ایزو، آی اس او یا همان ISO (International Organization for Standardization) یکی از اصطلاحات و تنظیمات مهم در همه نوع سبک عکاسی است. به طور کلی، ISO میتواند حساسیت سنسور نور را در حین عکاسی تنظیم کند. ایزو از دو نوع معمولی و Extended تشکیل میشود. ایزوهای معمولی رایجترین نوع حساسیت را برای عکاسی دارند. در حالی که ایزوهای Extended برای سبکهای خاصی استفاده میشوند. در این مطلب از فلاشیران به صورت کامل حساسیت ISO را بررسی کردهایم.
حساسیت ایزو (ISO) چیست؟
ایزو به شما امکان تنظیم میزان حساسیت سنسور نور را در حین عکاسی به صورت مستقیم میدهد. این عبارت و استاندارد، اولین بار در سال 1974 و بعد از معرفی دو استاندارد آنالوگ ASA و DIN معرفی شد. در ابتدا این استاندارد تنها برای فیلمبرداری کاربرد داشت. اما با گذر زمان، برای سبکهای مختلف عکاسی نیز مورد استفاده قرار گرفت.
به طور کلی، کمترین میزان ایزو اصلی یا همان معمولی، ایزو پایه نام دارد. وقتی که زمان ایزو را روی حالت پایه قرار میدهید، میتوانید بالاترین کیفیت ممکن را برای عکاسی بهدست بیاورید. چرا که هرچقدر ایزو پایینتر باشد، احتمال دیده شدن نویز در تصویر به حداقل میرسد.
به طور کلی، هر دوربین دارای مقدار مشخصی از ایزو پایه است. در دوربینهای قدیمی و مخصوصا دوربینهای DSLR قدیمی، مقدار ایزو پایه برابر 200 است. در حالی که در دوربینهای امروزی، مقدار ایزو پایه به 100 رسیده است.
برای مشاهده دوربینهای عکاسی با محدودههای حساسیت ایزو مختلف بر روی دکمه آن کلیک کنید.
مقادیر رایج حساسیت ISO معمولی
به طور کلی، هر دوربین ممکن است مقادیر متفاوتی از حساسیت ISO را پوشش دهد. اما برخی مقادیر تقریبا در همه دوربینها یکسان هستند و میتوانید متناسب با نیاز خود، ایزو را روی این مقدار تنظیم کنید. از جمله این مقادیر میتوان به 100، 200، 400، 800، 1600، 3200 و 6400 اشاره کرد.
توجه داشته باشید که وقتی مقدار ایزو یک گام افزایش پیدا میکند، میزان روشنایی تصویر دو برابر خواهد شد. به همین خاطر، اگر قصد عکاسی باکیفیت را دارید، توصیه میکنیم حتما به این نکته مهم توجه داشته باشید و متناسب با آن حساسیت ISO مورد نیاز را تنظیم کنید.
حساسیت Extended ISO چیست؟
معمولا دوربینهای امروزی، دو نوع ایزو دارند که از جمله آنها میتوان به Native یا همان معمولی و Extended اشاره کرد که به آن گسترش یافته نیز گفته میشود. به عنوان مثال، دوربین سونی مدل a6300، بازه ایزو بین 100 تا 25600 دارد که در حالت گسترش یافته به 51200 میرسد.
توجه داشته باشید که دوربینهای امروزی معمولا میزان ایزو را به صورت خودکار در بازهای که برای آنها تعریف شده است، تنظیم میکنند. به این معنی که برای عکاسی، لازم نیست که حتما به صورت دستی میزان حساسیت ایزو را تغییر دهید.
از جمله برخی از میان حساسیتهای ایزو گسترش یافته میتوان به محدودههای زیر اشاره کرد:
- محدوده 100 تا 12800
- محدوده 100 تا 32000
- محدوده 100 تا 25600
- محدوده 100 تا 51200
نکته مهمی که درباره ایزو گسترش یافته یا همان Extended وجود دارد این است که در این نوع تنظیمات میزان حساسیت، دوربین معمولا با سنسور کاری ندارد. بلکه از پردازنده یا همان Processor دوربین استفاده میکند تا میزان Exposure تعیین شود و به مقدار ISO مورد نیاز برسد.
محدودیتهای ISO گسترش یافته
اگر میزان حساسیت ایزو را روی مقداری گسترش یافته انتخاب کنید، باید با محدودیتهای آن نیز آشنا شوید. به طور کلی، ایزوهای گسترش یافته میتوانند در صورت استفاده نادرست، باعث کاهش جزئیات تصاویر شوند. این باعث میشود تا تصویر ثبت شده مقداری غیرطبیعی و حالت پلاستیکی به خود بگیرد.
ایزوهای گسترش یافته میتوانند در مواقعی باعث کاهش شدت تضاد رنگی میشوند. به همین خاطر، حتما باید به این نکته توجه داشته باشید. این موضوع بیشتر در رنگهای بنفش و سبز دیده میشود. با این حال، دوربینهایی که مجهز به فناوریهای پیشرفتهتر هستند، مشکلی از این بابت ندارند.
برای هر نوع عکاسی چه میزان حساسیت ISO مناسب است؟
به طور کلی، برای هر نوع سبک عکاسی لازم است که میزان ایزو را به صورت دقیق تنظیم کنید. به عنوان مثال، برای عکاسیهای شبانه، باید به مقدار مشخصی حساسیت را افزایش داد. در حالی که در طول روز، باید حساسیت به حداقل برسد. در ادامه با برخی از زمینههای عکاسی و سبکهای مناسب آنها آشنا میشویم.
عکاسی در طول روز
اگر قصد عکاسی در طول روز را دارید، باید حساسیت ایزو را به گونهای تنظیم کنید که نور زیاد باعث از بین رفتن کیفیت و جزئیات تصویر نشود. برای این منظور، بهتر است که میزان ISO روی حداقل و ترجیحا روی 100 تنظیم شود. با این حال، در صورتی که در سایه قرار دارید یا به هر دلیلی، شدت نور مقداری کم است، میتوانید ایزو را بالاتر ببرید.
عکاسی در محیط داخلی
با توجه به اینکه در فضاهای داخلی، شدت نور کمتر است، باید مقدار ایزو به صورت مشخصی تعیین شود. در حالت کلی، بهتر است در این شرایط، میزان ایزو را بین 400 تا 800 تنظیم کنید. اما برای دستیابی به نتیجه دلخواه، بهتر است که این کار توسط دوربین به صورت اتوماتیک انجام شود.
عکاسی در شب
اگر به عکاسی در شب علاقهمند هستید، باید میزان ایزو را به گونهای تنظیم کنید که در حین عکاسی، جزئیات به خوبی دیده شوند. برای این منظور، بهتر است با توجه به شرایط محیطی، میزان ایزو در بازه 1600 تا 4000 قرار بگیرد.
برای عکاسی باکیفیت حتما باید حساسیت ISO را تنظیم کنید
در زمان خرید دوربین حتما باید به میزان حساسیت ایزو آن توجه داشته باشید. شما میتوانید انواع دوربین باکیفیت را با میزان ایزو دلخواهتان از فروشگاه فلاشیران خریداری کنید. برای این منظور، کافی است به بخش محصولات فروشگاه ما سر بزنید و در بخش فیلترها، گزینههای مورد نظر را انتخاب کنید. جهت دریافت خدمات مشاوره، کارشناسان ما پاسخگوی شما هستند.
آیا حساسیت ایزو با حساسیت سنسور دوربین تفاوت دارد ؟
بله، حساسیت ایزو با حساسیت سنسور دوربین تفاوت دارد. حساسیت ایزو یک تنظیم دستی است که به دوربین میگوید چقدر به نور حساس باشد. حساسیت سنسور دوربین یک ویژگی فیزیکی است که میزان نوری را که سنسور میتواند جذب کند تعیین میکند.
حساسیت ایزو با افزایش مقدار آن، حساسیت سنسور دوربین را افزایش میدهد. این بدان معناست که دوربین میتواند در شرایط کم نورتر بدون افزایش سرعت شاتر یا دیافراگم، عکسهای روشنتری بگیرد.
با این حال، افزایش حساسیت ایزو همچنین باعث ایجاد نویز در عکسها میشود. نویز دانههای کوچکی است که در عکسها ظاهر میشوند و میتوانند کیفیت تصویر را کاهش دهند.
بنابراین، مهم است که حساسیت ایزو را با احتیاط تنظیم کنید. در شرایط کم نور، افزایش حساسیت ایزو ممکن است ضروری باشد. با این حال، باید از افزایش بیش از حد حساسیت ایزو خودداری کنید تا از ایجاد نویز در عکسها جلوگیری کنید.
در اینجا یک مقایسه بین حساسیت ایزو و حساسیت سنسور دوربین آورده شده است:
ویژگی | حساسیت ایزو | حساسیت سنسور دوربین |
---|---|---|
توضیح | یک تنظیم دستی است که به دوربین میگوید چقدر به نور حساس باشد | یک ویژگی فیزیکی است که میزان نوری را که سنسور میتواند جذب کند تعیین میکند |
تأثیر بر کیفیت تصویر | افزایش حساسیت ایزو باعث ایجاد نویز در عکسها میشود | حساسیت سنسور دوربین تأثیری بر کیفیت تصویر ندارد |
نحوه تنظیم | توسط کاربر تنظیم میشود | توسط سازنده دوربین تعیین میشود |
در نهایت، حساسیت ایزو و حساسیت سنسور دوربین دو مفهوم مرتبط هستند که در تعیین کیفیت تصویر نقش دارند. حساسیت ایزو به کاربر اجازه میدهد تا حساسیت سنسور دوربین را تنظیم کند و حساسیت سنسور دوربین تأثیری بر میزان نوری دارد که سنسور میتواند جذب کند.
سوالات متداول
برای عکاسی در هوای ابری، میزان حساسیت ایزو باید چقدر باشد؟
جهت عکاسی در هوای ابری، بهتر است که تنظیمات حساسیت را در محدود 800 تا 1600 قرار دهید.
از ایزو گسترش یافته برای چه نوع عکاسیهایی استفاده میشود؟
معمولا از این میزان حساسیت برای عکاسی از اشیای خاص استفاده میشود.
آیا ایزو Extended در عکاسیهای معمولی استفاده میشود؟
معمولا این نوع ایزو در عکاسیهای نرمال استفاده نمیشود.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.