
راهنمای انتخاب لنز دوربین برای عکاسان و فیلمبرداران
عکاسان و فیلمبرداران برای فعالیت حرفهای یا حتی آماتور، نیاز به لنز مخصوص دارند. با توجه به تنوع بسیار بالای لنزهای موجود در بازار، این سوال ممکن است در ذهن این افراد مطرح شود که چه نوع لنزی مناسبشان است؟ چگونه باید لنز مناسب را برای خود انتخاب کنند؟ انواع لنز در بازار چیست؟ لنز پرایم بهتر است یا زوم؟ برای هر زمینه عکاسی کدام لنزها بهتر عمل میکنند؟ برای پاسخ به سوالهایی در مورد خرید لنز دوربین و مطالعه راهنمای انتخاب لنز دوربین مناسب، در این مطلب از مجموعه فلاشیران با ما همراه باشید.
چرا به راهنمای انتخاب لنز دوربین نیاز دارید؟
دلایل زیادی وجود دارند که شما را مجاب میکنند تا بخواهید قبل از خرید لنز دوربین، ابتدا راهنمای خرید آن را مطالعه کنید. مطالعه این راهنما، به شما این امکان را میدهد تا بتوانید لنزی دقیقا مطابق با نیازتان را با بودجهای که در اختیار دارید تهیه کنید. همچنین با دلایل گرانی لنزها آشنا شوید و یا اینکه بررسی کنید آیا خرید لنزهای دست دوم برای شما مناسب است؟. این در حالی است که اگر به این راهنما توجه نداشته باشید، ممکن است چندین میلیون تومان را خرج لنزی کنید که کاربرد مناسبی برای حرفه فعالیت شما ندارد.
راهنمای انتخاب لنز دوربین از جهات مختلف
عکاسان و فیلمبردارانی که قصد خرید لنز دوربین را دارند، باید حتما به نکاتی توجه داشته باشید تا بتوانند بهترین لنز را مطابق با نیاز خود تهیه کنند. اگر شما هم قصد خرید لنز را دارید، در ادامه این بخش با ما همراه باشید. به شما پیشنهاد می کنیم راهنمای خرید لنزهای سونی و همچنین راهنمای خرید لنزهای کانن را مطالعه کنید.
در ادامه لیستی از برخی از نکات و راهنماییها در انتخاب لنز دوربین وجود دارد:
- نوع لنز
- سازگاری با دوربین
- فاصله کانونی
- پرایم یا زوم
- دریچه دیافراگم
- امکان تنظیم فوکوس
- کیفیت ساخت
- نوع مانت
- قابلیت تثبیتکننده تصویر
توجه به نوع لنز دوربین
مهمترین نکته در راهنمای انتخاب لنز دوربین، نوع لنز است. در بازار لنزهای مختلفی وجود دارند که باید مطابق با نیاز خود آنها را تهیه کنید. حال اگر لنزی که خریداری میکنید، لنز مناسب زمینه کاری شما نباشد، مجبور به خرید دوباره لنز خواهید شد. رایجترین نوع لنز در بازار، لنز استاندارد است که معمولا ساختار 35 میلیمتری دارد و فاصله کانونی آن بین 50 تا 100 میلیمتر است. از نظر پرسپکتیو، این لنزها بسیار شبیه به چشم انسان عمل میکنند. به همین خاطر، اگر فاصله کانونی بین 85 تا 100 میلیمتر باشد، میتوان از این لنز برای عکاسی پرتره هم استفاده کرد.
یکی دیگر از انواع لنزهای دوربین که در بازار موجودند، لنزهای زاویه عریض یا Wide Angle هستند. این لنزها فاصله کانونی کمتر از استاندارد و در بازه بین 5 تا 43 میلیمتر دارند. همچنین عکسهای ثبت شده با لنزهای واید اغراق زیادی دارند و ممکن است اعوجاج زیادی را مشاهده کنید. به طور کلی، از این لنزها برای عکاسی در طبیعت، فاین آرت و برخی شاخههای معماری استفاده میشود.
تله فوتو (Telephoto) نوع دیگری از لنزهای موجود در بازار با فاصله کانونی بین 100 تا 800 میلیمتر است. این لنزها پرسپکتیو بسیار کمی دارند و به دلیل فشردگی زیاد، اجزا مقداری درشتتر نمایش داده میشوند. همین باعث شده است تا عمق میدان و وضوح تصاویر در لنزهای تله فوتو مقداری کمتر باشد.
لنزهای ماکرو (Macro) یکی از محبوبترین لنزهای موجود در بازار هستند که محدوده فاصله کانونی آنها از 50 میلیمتر شروع میشود و تا 200 میلیمتر هم ادامه دارد. این لنزها به عکاس توانایی عکاسی بزرگ، واضح و با شارپنس بالا را از اجسام ریز میدهند.
سازگاری دوربین با لنز
سازگاری دوربین عکاسی با لنز، یکی از مهمترین نکات در راهنمای انتخاب لنز دوربین است. برای بررسی این موضوع، باید سازگاری فیزیکی دوربین را با لنزی که برای خرید مد نظر دارید، مقایسه کنید. اگر دوربین مد نظر شما دارای حسگر APS-C است، باید تنها از لنزهایی که این نوع حسگر را پشتیبانی میکنند، استفاده کنید. البته در برخی مواقع، میتوان از بعضی از لنزها مانند لنزهای فول فریم روی دوربینهای با سازگاری دیگر هم استفاده کرد.
میزان فاصله کانونی
مورد بعدی در راهنمای انتخاب لنز دوربین مناسب، توجه به میزان فاصله کانونی لنز است. به فاصله بین مرکز نوری و حسگر دوربین و در زمانی که لنز روی فوکوس بینهایت قرار دارد، فاصله کانونی گفته میشود. توجه داشته باشید که هرچقدر مقدار فاصله کانونی بیشتر باشد، میدان دید محدودتر با میزان فوکوس بیشتری خواهید داشت. شما باید متناسب با نیاز و شرایط خود، لنزی را خریداری کنید که از فاصله کانونی مناسب برخوردار است.
پرایم یا زوم بودن لنز دوربین
نکته بعدی که حتما باید در بررسی راهنمای انتخاب لنز دوربین آن را مطالعه کنید، لنز پرایم یا زوم برای دوربین مناسب است. به طور کلی، لنزهای دوربین از نظر امکان تغییر فاصله کانونی، به دو دسته پرایم و زوم تقسیم میشوند. لنزهای پرایم، لنزهایی هستند که فاصله کانونی ثابتی دارند. به همین خاطر، میتوان از این نوع لنزها برای فیلمبرداری هم استفاده کرد. همچنین وزن این نوع لنزها به مراتب کمتر از لنزهای زوم است.
در مقابل لنزهای پرایم، لنزهای دوربین زوم قرار دارند که به شما امکان تغییر فاصله کانونی را میدهند. در این نوع لنزها، به دلیل برخورداری از مکانیک برای تغییر فاصله کانونی، وزن بیشتری را شاهد هستیم. همچنین لنزهای زوم، قابلیت استفاده برای عکاسی پرتره یا حتی عکاسی در نور کم را هم دارند.
میزان بازشدگی دریچه دیافراگم لنز
میزان بازشدگی دریچه دیافراگم یکی از نکاتی است که باید حتما در زمان خرید لنز دوربین به آن توجه داشته باشید. هرچقدر که دیافراگم کوچکتر باشد، میزان نوردهی به سنسور بیشتر خواهد بود و بوکهها بزرگتر به نظر خواهند رسید. اگر میخواهید پس زمینه سوژه عکاسی محو شود، باید میزان بازشدگی دریچه دیافراگم را افزایش دهید.
امکان تنظیم فوکوس به صورت دستی و اتوماتیک
در حال حاضر بسیاری از لنزها دارای قابلیت تنظیم فوکوس به صورت دستی هستند. اما برخی از لنزهای موجود در بازار، دارای مکانیزم MF برای فوکوس دسته هستند. این باعث میشود تا بتوانید بدون خارج شدن از فوکوس خودکار، فوکوس دستی را تغییر دهید.
کیفیت ساخت لنز
برندهای مختلفی انواع لنز دوربین را تولید میکنند. اگر قصد خرید انواع لنز را دارید، باید حتما به برند تولیدکننده آن توجه داشته باشید. در این حوزه میتوان به لنز سونی، نیکون، کانن و لنز سیگما اشاره کرد.
نوع مانت لنز دوربین
هر نوع لنزی در بازار، دارای پایه نصب یا همان مانت منحصر به فرد خود است. هر دوربین هم دارای یکی از این نوع مانتها میباشد. در نتیجه، اگر لنزی را خریداری کنید که نوع مانت آن با دوربین شما همخوانی ندارد، عملا لنزتان غیر قابل استفاده خواهد بود. به همین خاطر، حتما باید نوع مانت لنز و دوربین را پیش از خرید بررسی کنید.
برخورداری از قابلیت تثبیت کننده تصویر
یکی از قابلیتهای مهم لنزهای امروزی، تثبیتکننده تصویر یا Image Stabilizer است. لنزهایی که از این قابلیت برخوردار هستند، میتواند با تصحیح و حذف لرزشهای دست در حین عکاسی بدون سهپایه، باعث افزایش وضوح عکس و فیلم شوند.
برخی از ویژگیهای دیگر لنزهای دوربین
عکاسان و فیلمبردارانی که قصد خرید لنز دوربین را دارند، باید با ویژگیهای این لنزها آشنا باشند. چرا که برخی از آنها دارای قابلیتهایی هستند که ممکن است بتوانند عکاسی و فیلمبرداری را برای شما آسانتر از همیشه کنند. در جدول زیر برخی از این ویژگیها را بررسی کردهایم.
برخی از قابلیتهای دیگر لنزهای دوربین:
- قابلیت کراپ فاکتور یا Crop Factor
- تثبیتکننده آبوهوا
- حالتهای مختلف برای تثبیت عکس
- فوکوس خطی یا سیمی
راهنمای انتخاب لنز دوربین با توجه به سبک عکاسی
هر نوع سبک عکاسی نیاز به لنز منحصر به فرد خود دارد. به عنوان مثال، اگر از آن دسته عکاسانی هستید که در زمینه عکاسی خیابانی فعالیت میکنند، بهتر است به سراغ لنزهای پرایم 50 میلیمتری یا زوم با فاصله کانونی بین 24 تا 70 میلیمتر بروید. اما اگر به عکاسی منظره علاقه دارید، لنزهای واید با فاصله بین 16 تا 35 میلیمتر میتوانند گزینه عالی برای شما باشند.
عکاسانی که به عکاسی از حیات وحش علاقه دارند، میتوانند از لنزهای عکاسی با فاصله کانونی حدودا 300 میلیمتر استفاده کنند. این به آنها این امکان را میدهد تا حتی از فاصله بسیار دور هم بتوانند عکس باکیفیتی را از حیوانات ثبت کنند.
اگر از آن دسته علاقهمندان به عکاسی در سبک اکشن هستید، لنزهای تله فوتو با لنز کانونی بین 70 تا 200 میلیمتر میتواند به خوبی نیاز شما را برآورده کنند. این نوع لنزها بیشتر در مسابقات ورزشی استفاده میشوند. همچنین برای کارایی حداکثری، توصیه میکنیم لنزی را خریداری کنید که حداکثر میزان بازشدگی دیافراگم آن در حدود F/2.8 باشد.
سوالات متداول
آیا مهم است که لنز دوربین، موتور فوکوس خودکار بیصدا داشته باشد؟
در برخی مواقع و مخصوصا در موقع فیلمبرداری، ممکن است صدای موتور فوکوس لنز باعث افت کیفیت صدا شود. به همین خاطر، برخی عکاسان و فیلمبردارها به دنبال خرید لنزی با موتور فوکوس خودکار بیصدا هستند.
آیا میتوان برای عکاسی خیابانی از لنز واید استفاده کرد؟
خیر. برای این نوع عکاسی، بهتر است از لنزهای استاندارد استفاده کنید.
لنزهای ماکرو برای عکاسی محصول استفاده کرد؟
بله. این لنزها برای محصولات کوچک مانند جواهر و انگشتر مناسب هستند.
انواع لنز دوربین را از فلاشیران بخواهید
در بازار انواع لنزهای دوربین وجود دارند که اگر قصد خرید آنها را دارید، حتما باید مطالب راهنما را در این زمینه مطالعه کنید. به عنوان مثال، برای خرید لنز حتما باید فاصله کانونی، میزان بازشدگی دریچه دیافراگم و نوع لنز مورد نیاز را بررسی کنید. ما در فلاشیران، انواع لنز دوربین را برای هر نوع زمینه عکاسی و فیلمبرداری در اختیار داریم. شما میتوانید از طریق دستهبندی موجود در وبسایت ما، این لنزهای کانن، سونی، سیگما و لنز نیکون را خریداری کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.