تاریخچه عکاسی؛ سفری به گذشته با اولین تصاویر ثبتشده
در میان انواع هنرها، عکاسی هنری خاص بهشمار میرود. اختراع عکاسی و ثبت لحظات بهیادماندنی بشر باعث ماندگاری آنها و وجود منابعی مستند و بصری از تاریخ شد. شناخت تاریخچه عکاسی و چگونگی تکامل این هنر حاوی نکات جالب و آموزندهای برای علاقهمندان به عکاسی است. در این مطلب با تاریخچه عکاسی در ایران و جهان آشنا میشویم.
تاریخچه عکاسی قدمتی بیشتر از اختراع دوربین دارد
عکاسی قدمتی طولانی دارد. پیش از این هنر، افراد با استفاده از کشیدن تصاویر بر روی دیوار یا تکهای کاغذ، مفهوم ثبت لحظه را درک کرده بودند. پیش از اختراع عکاسی اولین وسیلهای که تاثیر بسیار زیادی در ساخت دوربینها داشت، وسیلهای به نام Camera Obscura بود. این وسیله چند قرن پیش از دوربین و در حدود قرن 13 تا 14 اختراع شد. این اسم را لئوناردو داوینچی نابغه ایتالیایی در مقالات خود اولینبار بر وسیله اختراع شده اطلاق کرد.
وسیله Camera Obscura یک فضای تاریک و بسته به شکل یک جعبه بود که برای کارایی بهتر باید در کنارههای آن، یک سوراخ ایجاد میشد. نور با عبور از سوراخ و ایجاد تصویر بر روی سطح، تصویری وارونه را ارائه میداد؛ زیرا در ساخت آن از آینه استفاده میشد. روش کار این وسیله بسیار شبیه به روش طراحی روتوسکوپی در صنعت انیمیشن بود.
بسیاری از نقاشان از Camera Obscura بهعنوان یک ابزار کمکی استفاده میکردند؛ اما به دلیل باورهای تعصبی دوران قرونوسطی و ترس از اتهام ارتباط آنها به جادوگری، این موضوع را تا پایان عمرشان مطرح نکردند. در آن زمان باتیستا محقق ایتالیایی مقالهای درباره کاربرد این وسیله نوشت؛ اما به همین دلایل بازداشت شد و تحقیقات خود را رها کرد.
چه کسی اولینبار عکاسی را اختراع کرد؟
مفهوم اصلی عکاسی از قرن پنجم وجود داشت؛ اما تا پیش از اختراع عکاسی و دوربینهای اولیه آن، هیچ تصویری ثبت نشد. پس از اختراع تاریکخانه نیز تصاویر بهصورت وارونه ثبت میشدند تا این که در قرن 17 برای تمرکز نور لنزهایی معرفی شد.
شروع تاریخچه عکاسی بهصورت رسمی به اواخر دهه 1830 برمیگردد. جایی که ژوزف نیسه فور نیپس مخترع فرانسوی برای اولینبار، تصویر لیتوگرافی نوری را تولید کرد. در پی این موفقیت و تولید صفحه حساس عکاسی، کلیشه چاپ و صفحات خشک توسط عکاسان با استفاده از تکنیکهای متعدد در اواخر دهه 1880، برگ جدیدی در تاریخچه عکسی ورق خورد.
عکس اول چطور بود؟
قدیمیترین عکس بهجامانده در تاریخچه عکاسی متعلق به ژوزف نیسه و عکس اسطبل و کبوترخانه او است. نیسه این عکس را با استفاده از صفحات مخصوص که زمانی هشتساعته برای ظهور عکسها نیاز داشت، ثبت کرد. فرایند ثبت تصویر توسط این صفحات فلزی، هلیوگرافی نامیده شد.
اولین عکس چه تاثیری بر جامعه گذاشت؟
عکس گرفته شده توسط نیسپه، تکاملی مهم در تاریخچه عکاسی به وجود آورد. جامعه به استفاده از عکس بهجای نقاشیها روی خوش بیشتری نشان داد و دانشمندان به روش خود برای تکامل این هنر تلاش میکردند. پس از او در دهه 1830 فرد دیگری به نام لویی دگره روش او را ارتقا داد و نخستین دوربین عکاسی کارآمد را اختراع کرد. پس از او دانشمند دیگری به نام ویلیام هنری فاکس تالبوت با اختراع کاغذهای نگاتیو انقلابی بزرگ در این رشته پس از اختراع عکاسی رقم زد.
عکاسی بهعنوان یک هنر از چه زمانی شروع شد؟
با اختراع عکاسی، کشیدن چهرههای پرتره از رونق افتاد و در دهه 1800 عکاسی پرتره و سلف پرتره جایگزین نقاشی شد. در این دوران عکاسی پرتره به روشی برای ثبت تصاویر تبدیل شد و افراد کمی برای این کار از کشیدن تصاویر استفاده میکردند.
عکاسی مینیمال؛ اولین جرقه شروع تاریخچه عکاسی هنری
با اختراع عکاسی و گسترش دوربینهای عکاسی، کاربرد این وسایل کمکم تغییر کرد و علاوه بر اهداف شخصی، کاربردهای زیباییشناسانه و هنری نیز به خود گرفت. از زمان شروع تاریخچه عکاسی، این هنر سبکهای عکاسی متفاوتی را تجربه کرده است.
عکاسی بهعنوان یک هنر در اوایل دهه 1951 با سبک مینیمال شکل گرفت که هدف آن نمایش سادگی زندگی و ارائه دیدی متفاوت به مسائل از زاویه دوربین بود. اختراع عکاسی هنری در این دوران، نگاه جدیدی به هنر عکاسی وارد کرد.
عکاسی دیجیتال؛ نقطه عطفی در تاریخچه عکاسی هنری
اختراع عکاسی دیجیتال با تبدیل عکاسی آنالوگ به دیجیتال و تحول ساختار عکسی همراه بود. در این دوران شخصی به نام لالی در سال 1961 این هنر را ارتقا داد. اولین تصویر ثبت شده دیجیتالی توسط فردی به نام راسل گرفته شد که سوژه آن پسرش بود. در ادامه تلاشیهای محققان برای ارتقای دانش عکاسی، به توسعه فناوری دیجیتال منجر و اولین دوربینهای دیجیتال اولیه به کمک ماهوارهها برای عکسبرداری در فضا ساخته شد.
عکاسی از چه زمانی وارد ایران شد؟
تاریخچه عکاسی در ایران مانند ظهور این رشته در جهان، قدمتی طولانی دارد. تنها سه سال بعد از اختراع عکاسی در فرانسه و در سال 1842، این هنر وارد دربار محمدشاه قاجار شد. در سالهای ابتدایی پیدایش عکاسی در ایران، عکاسان ایرانی به ثبت جنبههای گوناگون زندگی مردم در دوران قاجار پرداختند. نخستین عکاس شناختهشده در ایران شاهزاده ملک قاسم میرزا و اولین عکاس حرفهای نیز آقا رضا عکاسباشی بودند.
نخستین دوربینهای عکاسی وارد شده به ایران، از نوع داگرئوتیپ بودند و با خواست محمدشاه قاجار از روسیه و انگلیس به ایران وارد شدند. این دوربینها را فردی به نام نیکلا پاولوف در اختیار دربار ایران قرار داد و ملک میرزا یکی از شاهزادگان قاجار نیز برای یادگیری این مهارت پیشقدم شد.
تاریخچه عکاسی شما را از تکامل این رشته آگاه میکند
برای علاقهمندان به عکاسی شناخت تاریخچه آن و چگونگی اختراع عکاسی، جذابیتهای فراوانی دارد. نکته مهم در تکامل این رشته این است که عکاسی بهعنوان یک انقلاب بزرگ در دوران خود، بسیاری از دیدگاهها را تغییر داد و با گسترش و توسعه آن، کمک بسیاری به علوم پزشکی، هنری، ورزشی، جغرافیایی و نجوم کرد. نکته مهم این است که تاریخچه عکاسی در جهان توسط یک نفر تکمیل نشده و افراد زیادی در طول تاریخ برای تکامل آن تلاش کردهاند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.