عکاسی ماکرو نوعی عکاسی از سوژههای کوچک از نمای بسیار نزدیک است. به بیان دیگر ماکروگرافی، گرفتن تصاویر از سوژه در ابعاد بزرگتر و واضحتر از ابعاد طبیعی آن است. در این شیوه از سوژههای کوچک مختلف با بزرگنمایی چندین برابری عکسبرداری میشود. از این رو، معمولا سوژه موجود در یک عکس ماکرو، بزرگتر از اندازه طبیعی آن نمایش داده شده و همین نکته باعث تمایز و جذابیت عکسهای ماکرو میشود. معمولا لنزها و تجهیزات مخصوص عکاسی ماکرو باید بهگونهای باشند که تا فاصله یک سانتی متر امکان نزدیک شدن به سوژه را فراهم کنند. در ماکروگرافی، کار اصلی را لنز دوربین انجام میدهد. در این مطلب از فلاشیران با تکنیکهای عکاسی ماکرو آشنا میشویم.
عکاسی ماکرو چه کاربردهایی دارد؟
عکاسی ماکرو بیشتر در تصویربرداری از سوژههای موجود در طبیعت مانند حشرات و گیاهان بسیار کوچک کاربرد دارد. با این حال این نوع عکاسی در صنایع مختلف نیز کاربرد داشته و سوژههای متعدد بسیاری در آنها وجود دارند که میتوان از آنها عکسهای ماکرو تهیه کرد. بهعنوان مثال از ماکروگرافی بهمنظور بررسی و کنترل کیفیت در صنایع تولیدی مختلف استفاده میشود. در این نوع عکاسی تمامی جزئیاتی که در حالت عادی ممکن است با چشم دیده نشوند، قابل مشاهده خواهند بود. کاربرد دیگر ماکروگرافی در عکاسی از جواهرات کوچک است.
ابزارها و تجهیزات لازم برای عکاسی ماکرو
از آنجا که هدف از ماکروگرافی، ثبت تصاویری از سوژههای ریز با بزرگنمایی چند برابر و وضوح بالا است، برای این منظور نیاز به ابزار و تجهیزات خاصی وجود دارد. البته امروزه در دوربینهای دیجیتال جدیدتر، عکاسی با تکنیک ماکرو برای عکاسان کاملا امکانپذیر است. با این حال، همچنان تجهیزات خاصی برای عکاسی ماکرو و ثبت تصاویر بسیار باکیفیت وجود دارند که استفاده از آنها اجتنابناپذیر است. برخی از تجهیزات عکاسی ماکرو در ادامه بررسی شدهاند.
1- لنزهای مخصوص عکاسی ماکرو
لنزهای مخصوص ماکروگرافی تمامی مشخصات لنزهای عکاسی معمولی را دارند. اما امکان فوکوس در فاصلههای کم و بزرگنمایی آنها چندین برابر بیشتر است. این لنزها مخصوص عکاسی از سوژههای بسیار کوچک و ریز که معمولا امکان نزدیک شدن به آنها وجود ندارند، تولید میشوند. در برخی از لنزهای تله فتو که دارای قابلیت ماکرو و ترکیب اپتیکی خاصی هستند، امکان فوکوس روی سوژه در فاصله های بسیار نزدیک به آن نیز وجود دارد.
لنز مخصوص عکاسی ماکرو از جمله تجهیزات مهمی است که نقش اصلی را در این نوع تصویربرداری ایفا کرده و امکان بزرگنمایی چندین برابری سوژههای کوچک را فراهم میکند. برای خرید لنز ماکرو باید به کیفیت اپتیکی آن دقت فراوانی داشته باشید و لنزهایی را خریداری کنید که فاصله کانونی بیشتری داشته باشند. بهعنوان مثال، لنزهایی با حداقل فاصله کانونی ۹۰ میلی متر برای ماکروگرافی مناسب هستند و در صورت انتخاب چنین لنزی نیازی به نزدیک شدن بیش از اندازه به سوژههای بسیار کوچک وجود ندارد.
2- رینگ معکوس ماکروگرافی
یکی دیگر از تجهیزاتی که در عکاسی ماکرو اهمیت زیادی دارد، رینگ معکوس یا حلقه وارونه است. رینگ معکوس، حلقهای فلزی است که یک طرف آن به قسمت مانت دوربین و طرف دیگر آن به طرف عدسی بزرگ لنز متصل میشود. رینگ معکوس ابزاری است برای اتصال لنز از محل ورودی تصویر به آن و باعث میشود لنز معمولی دوربین به یک لنز ماکرو تبدیل شود و بتوان از سوژههای کوچک همانند لنز ماکرو تصویربرداری کرد.
3- اکستنشن تیوب
تمامی لنزهای عکاسی حداقل فاصله کانونی مشخصی دارند. اما هنگام عکاسی به سبک ماکرو، کمترین فاصله فوکوس، ویژگی مهمی است که همه لنزها از آن برخوردار نیستند. اکستنشن تیوب نیز عملکردی همانند رینگ معکوس دارد و کمک میکند تا عکاسان با هر لنزی امکان ماکروگرافی را داشته باشند. اکستنشن تیوب مانند رینگ معکوس اما برخلاف آن، لنز را از مانت به دوربین متصل میکند. اکستنشن تیوبها با میزان درجات بزرگنمایی مختلفی تولید میشوند. برخی از اکستنشن تیوبها به شکل مجموعه ای ساخته میشوند و میتوان آنها را برای رسیدن به بزرگنمایی بیشتر، به یکدیگر متصل کرد.
4- فلاش دوقلو (twin flash) یا رینگ فلاش (ring flash)
استفاده از فلاش با نگه داشتن دریچه دیافراگم روی f/11 زیاد، باعث ثبت عکسی در سرعتی منطقی و با عمق میدان کافی میشود. اگر چه همیشه امکان خرید فلاش اکسترنال برای عکاسان مبتدی وجود ندارد. استفاده از یک فلاش ماکرو مانند Canon Macro Twin Light MT-24EX به عکاسان این امکان را میدهد تا بدون کاهش سرعت شاتر (نوردهی) دریچه دیافراگم را روی f/11 زیاد نگه دارند. همچنین نگه داشتن سرعت شاتر در حدود 200/1 ثانیه موجب ثبت حرکت سوژه با وضوح کامل میشود.
تنظیمات دوربین برای عکاسی ماکرو
بدیهی است که عکاسی ماکرو تنظیمات خاص خود را دارد و با حالت عکاسی معمولی بسیار متفاوت است. پس از اتصال تجهیزات مختلف روی دوربین عکاسی باید حالت آن را روی تنظیم دستی یا manual قرار داده و فاکتورهای مختلفی را تغییر دهید تا بتوانید عکسهای ماکرو بهتری را ثبت کنید. در ادامه به تشریح مهمترین تنظیمات دوربین برای ماکروگرافی میپردازیم.
1- تنظیم دیافراگم برای عکاسی ماکرو
وظیفه اصلی دیافراگم کنترل عمق میدان عکاسی است که این مساله در عکاسی ماکرو اهمیت ویژهای دارد. برای ثبت عکس به سبک ماکرو به بهترین شکل، باید عمق میدان کم باشد. بنابراین حالت معمول عدد دیافراگم برای ماکروگرافی بین f/5.6 تا f/9 است. چنین مقداری برای دیافراگم به ثبت جزئیات واضحتری از سوژه در در عکس کمک میکند.
2- سرعت شاتر
سرعت شاتر در عکاسی ماکرو به میزان نور فضای عکس بستگی دارد. برای دستیابی به وضوح بیشتر در عکسها در نور مناسب باید سرعت شاتر را افزایش دهید. برای تسلط بیشتر بر دوربین در سرعتهای پایین شاتر، میتوان از سه پایه استفاده کرد. اما گاهی اوقات در ماکروگرافی افزایش دادن سرعت شاتر کارساز نخواهد بود و عکاسان مجبور خواهند بود از فلاش مخصوص ماکروگرافی استفاده کنند.
3- تنظیمات ایزو
یک قاعده کلی که همواره در مورد عکاسی ماکرو وجود دارد، کاهش مقدار ایزو برای جلوگیری از ایجاد نویز در عکسها است. اما گاهی در شرایطی با نور محیطی کم، به ناچار باید از ایزوهای بالاتری استفاده کرد. در صورت استفاده از فلاش، بهتر است از دیفیوزر هم در کنار آن استفاده کرد. برای دیفیوزر فلاش میتوانید از هر متریال سفید و نیمه شفافی که بتوان آن را میان فلاش و سوژه عکاسی قرار داد، استفاده کنید.
دیفیوزر با تعدیل کردن نور و سایه، باعث ثبت تصاویر با رنگهای بهتری میشود. هر چه منبع نور بزرگتر باشد، سایههای موجود در عکس ملایمتر خواهند شد. میتوان از یک برگه کاغذ سفید در جلوی فلاش بهعنوان دیفیوزر استفاده کرد که باعث نرم شدن نور خروجی میشود. البته برای نتایج مطلوبتر، بهتر است دیفیوزرهای مخصوص فلاش را خریداری کنید.
4- سه پایه مناسب برای عکاسی ماکرو
استفاده از سه پایه برای عکاسی ماکرو و باز کردن و محکم کردن آن در شرایط محیط باز مخصوصا در مورد عکاسی از جانداران ریزی مانند حشرات ممکن است باعث فرار سوژه شود. درچنین حالتی در نهایت نمیتوان عکس مطلوبی را ثبت کرد. اما در عکاسی ماکرو از سوژههای ثابت مانند اشیا حتما باید از سه پایه استفاده کنید تا در سرعتهای پایین شاتر، لرزش دست باعث خراب شدن عکس نشود. سه پایه عکاسی مناسب برای ماکروگرافی، سه پایههایی هستند که قابلیت ماکرو گرافی را دارند.
نکات مهم برای ثبت عکسهای حرفهای ماکرو
در ماکروگرافی همانند سایر فاکتورهای عکاسی ترکیب بندی عکسها اهمیت ویژهای دارد و تاثیر زیادی در افزایش جذابیت عکسهای ماکرو خواهد گذاشت. پسزمینه نیز نقش مهمی در جذابیت عکسهای ماکرو دارد و میتوان با تغییر زاویه دید بهخصوص در عکاسی از طبیعت و حشرات پسزمینه زیباتر و جذابتری را برای ثبت عکس ایجاد کرد. زاویه دوربین در عکاسی ماکرو اهمیت ویژهای داشته که روی فوکوس تصویر نیز تاثیر دارد. با زاویه مناسب میتوان سوژه را در حالتی جذابتر به تصویر کشید.
در ادامه برخی از مهمترین نکات عکاسی ماکرو آورده شدهاند که عبارتند از:
- برای ثبت بهتر رنگها و جزئیات در عکاسی ماکرو، بهتر است که عکسها با فرمت خام یا RAW گرفته شوند. با توجه به اهمیت ویژه این موضوع، باید از حداکثر جزئیات رنگی در ماکروگرافی استفاده کنید
- سوژههای عکس چه بی جان و چه موجودات زنده، به نورپردازی مناسبی نیاز دارند. اگر در محیط عکاسی، شرایط نوری کافی و مناسبی وجود ندارد، از نورهای مصنوعی برای روشن کردن سوژه خود استفاده کنید
- در عکاسی ماکرو سوژه نباید بهخاطر نزدیک شدن عکاس به آن در سایه قرار بگیرد. بنابراین بهترین زاویه ایستادن عکاس زاویهای است که او را بین سوژه و خورشید قرار ندهد
- بهترین زمان برای ثبت عکسهای ماکرو از طبیعت و حشرات صبح زود است
- معمولا در عکاسی ماکرو بهترین زاویه، زاویه هم سطح چشم عکاس است. با این حال میتوان زوایای مختلفی را نیز برای ثبت عکس امتحان کرد
خرید انواع لوازم و تجهیزات عکاسی ماکرو از فلاشیران
برای بالا بردن مهارت خود در ماکروگرافی، از انواع سوژههای مختلف جاندار و بیجان استفاده کنید و فقط به دنبال عکس گرفتن از حشرات و طبیعت نباشید. همچنین برای افزایش مهارت در تهیه بهترین عکسها، زیاد عکس بگیرید. شما میتوانید از یک سوژه صدها عکس تهیه کنید تا از میان آنها بهترین را انتخاب کنید.
فروشگاه اینترنتی فلاشیران بهعنوان اولین و تنها تولیدکننده فلاشهای حرفهای آتلیه و مرکز تعمیر انواع لوازم حرفهای عکاسی و نورپردازی در ایران شناخته میشود. مجموعه ما جدیدترین محصولات روز دنیا در زمینه عکاسی از جمله دوربین، فلاش و لوازم استودیویی را با قیمتی مناسب ارائه میدهد تا لذت یک خرید دلچسب را برای شما ایجاد کند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.